11nov14de rest027 lrHet doel van stage lopen is dat je de vaardigheden en kennis, die je tijdens je opleiding opdoet, in de praktijk brengt. Je leert een bedrijf of organisatie in het vakgebied van jouw opleiding kennen. Zo word je voorbereid op het stage lopen voor een langere periode bij een opleiding op mbo of hbo niveau. 

Soorten stage
Leerwerktraject-leerlingen lopen elke week stage in zowel klas 3 als klas 4. Het is een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma.

Basis-, kader- en lwt 3 leerlingen doen aan het einde van het schooljaar een blokstage van een week bij een bedrijf/instelling. Voor basis en kader heeft dit meer het karakter van een snuffelstage, terwijl de lwt-leerling dan een week komt bij het bedrijf waar hij al een heel jaar loopt.

Basis-, kader- en lwt 4 leerlingen doen vlak vóór de meivakantie een tiendaagse stage bij een bedrijf dat aansluit bij de vervolgopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Er mag dan op het gebied van het praktijkvak wat van de leerling verwacht worden. Voor de leerlingen van Sport, Dienstverlening en Veiligheid (SDV) gelden andere stagemomenten, meer verspreid over het jaar. Alle Horeca, Toerisme en Voeding (HTV) 3-leerlingen doen ook een interne stage bij de facilitaire dienst van De Rede.

Keuze voor een stageplaats en beoordeling
De praktijkdocent/mentor bepaalt het stagebedrijf waar je stage gaat lopen. Natuurlijk mag je zelf ook suggesties aandragen als je al contacten met een bedrijf hebt. De keuze wordt gemaakt in overleg met onze praktijkvakdocenten. Daarbij kijken zij samen met jou of het bedrijf past bij jou en andersom.

Je mentor komt langs op het bedrijf en heeft contact met de stagebegeleider van het bedrijf. Elke leerling houdt een soort logboek bij. De stage is een verplicht onderdeel, moet als voldoende zijn beoordeeld en telt mee voor het schoolexamen. 

Leerlingen in vmbo-t 3/4 kunnen kiezen uit diverse loopbaanorientatie (LOB) activiteiten, zoals meeloopdagen of een bezoek aan een informatieavond over een vervolgopleiding of een bedrijfsbezoek. Alle leerlingen in klas 3 moeten de Maatschappelijke stage (MaS) volbrengen. Dit kan op een instelling met een maatschappelijk doel maar ook bij een club of vereniging. 

Wil je meer informatie over stagelopen? Neem dan contact op met Ronald de Waal, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met je eigen mentor.