Nieuws

IMG 0744Ondanks dat ze nog maar vier maanden in Nederland zijn, wisten Mohamed en z’n broer Mustafa uit Syrië al precies uit te leggen waar het in de Mini-Roparun om ging: “Wij lopen voor de zieke mensen. Zij hebben kanker. Wij verkochten koeken, op straat en aan de buren, om geld te verdienen voor die zieke mensen. Het was niet moeilijk, het is gezond om te lopen. Wij houden van sporten!”

Er hadden zich maar liefst zestien anderstalige leerlingen aangemeld voor de estafetteloop. Dat was, volgens voorzitter Frank Boerebach van de Stichting Mini-Roparun op zich al bijzonder: “Maar wat echt opviel, was de teamgeest binnen dat team en de geweldige betrokkenheid van de volwassen begeleiders! En trouwens ook dat ze over het algemeen wel wat ouder waren dan de andere deelnemers. Toen ze in Zuiddorpe kwamen, vroegen ze niet om water of limonade, maar om koffie!”
Trofee

Boerebach kwam woensdag naar De Rede om de jaarlijkse wisseltrofee van de stichting, het logo van de Mini-Roparun uitgevoerd in een soort glas-in-lood, te overhandigen aan de zestien hardlopers van De Rede.
De trofee, die jaarlijks wordt uitgereikt, is niet bedoeld voor het snelste team of het team met de hoogste opbrengst, maar voor een ploeg met een verhaal. De organisatoren van de Mini-Roparun beschouwen de deelname van de anderstaligen als een goede vorm van inburgering want, zeggen ze, in de inspanning voor een goed doel vinden alle nationaliteiten elkaar!

Kwijt
Abed uit Palestina vond het hardlopen niet zo moeilijk, maar had wel een probleem: “Wij liepen met twee naar Axel – wel twaalf kilometer - en we waren de groep kwijtgeraakt. Na de pauze hebben we nog een paar keer gelopen. Maar ik weet niet waar naartoe!”
Ook Ruel uit Congo had geen moeite met het lopen: “Ik zit op voetbal bij Oostburg. Dan moet ik ook veel lopen. Maar onze klas heeft wel heel veel koeken verkocht. Wel 150 pakken! Voor vijf euro per pak. Wij hebben 750 euro verdiend!” vertelt hij nog trots.
Als Abed en Ruel volgend jaar nog op De Rede zitten, gaan ze zeker weer meedoen: “Wij vinden het leuk om deze mensen te helpen met medicijnen en zo. En ook omdat sport altijd leuk is!”

Estafette
De Mini-Roparun is in 2013 ontstaan in Sluis en drie jaar later ook naar Terneuzen gekomen. Het is een estafetteloop over ongeveer zestig kilometer voor teams van acht lopers tussen 10 en 15 jaar. Elke loper loopt dus ongeveer acht kilometer. Ieder team zorgt zelf voor sponsoring of betaalt €10,- per loper inschrijfgeld. Dit jaar was de totale opbrengst van de Mini-Roparun – van Sluis en Terneuzen samen - ruim € 19.500!

DSC 0031Drie leerlingen uit de tweede klas technasium hebben maandagmiddag, samen met CDA-raadslid Jos van Ginneken, de minibieb van Mariette de Mul uit Zuiddorpe geopend.
Milan Bozovic, Floor ten Berge en Roy Duerink waren de makers van de minibieb en daarom mochten zij hun ontwerp voor het eerst aan iedereen laten zien.

Het principe van een minibieb is simpel: zet een kast in je tuin en leg daar boeken in. Iedereen mag een boek uit de kast halen om te ruilen of lenen. Ook mag je een boek, dat je kwijt wil, in het boekenmeubel achterlaten. Mariette de Mul had de allereerste minibieb van Zeeuws-Vlaanderen, maar was eigenlijk nog niet helemaal tevreden. Ze wilde, naast de kast met boeken voor volwassenen, ook wel een minibieb voor kinderboeken hebben. En omdat zoon Jan technasium had gekozen, was de gang naar De Rede makkelijk!

Vogelhuisje
Wel zo’n drie maanden hebben ze eraan gewerkt, vertelt Roy. Hij had het ontwerp gemaakt, terwijl Floor voorzitter was van hun groepje en Milan de bouwer van het schaalmodel. “Het resultaat was geweldig! Omdat de minibieb uiteindelijk in mijn tuin zou komen te staan, mocht ik de mooiste kiezen!” vertelt Mariette. Het winnende model heeft de vorm van een vogelhuisje. Op de zijkant is schoolbordenverf aangebracht. Roy Duerink: ”Ik vond dat wel mooi, zeker met dat krijtbord aan de zijkant. Dat had ik erbij bedacht zodat de mensen een boodschap konden achterlaten voor anderen.” Het drietal is natuurlijk apetrots dat hun model nu in de tuin van de familie De Mul staat. Terwijl Milan het project uitlegt aan Omroep Zeeland vertelt Floor wat ze nou eigenlijk het leukste vond van het project: “Dat het ook echt gemaakt is en gebruikt gaat worden. Er kan zelfs een echt vogeltje in nestelen. Dat vind ik prachtig!”

“De examenresultaten zien er heel goed uit,” zegt vmbo-afdelingsdirecteur Ruud Eggermont. “Er is in het vmbo – en dan heb ik het over basis, kader, theoretische leerweg en het leerwerktraject -, nog niemand definitief gezakt. Er zijn wel wat herkansers maar die hebben allemaal nog een goede kans om te slagen! En daar ben ik ontzettend blij mee!”

Ook Wolter Herder, afdelingsdirecteur havo/vwo, is niet ontevreden: “Maar in mijn afdeling is niet iedereen geslaagd. Toch blijft het aantal gezakten gelukkig binnen de perken. We hebben ook nog een paar herkansers en we hopen natuurlijk dat die het ook nog gaan halen. Duimen dus!”

Kriebels
Voor vmbo’er Shania is de spanning nu over: “Wat duurt zo’n dag lang, zeg. Ik bleef maar naar de klok kijken: is het nu nog geen drie uur? Maar gelukkig is het nu voorbij! Want om kwart voor drie werd ik gebeld dat de vlag op school buiten hing. Toen was ik pas zeker”
Shania kreeg gisteren toch nog een beetje de kriebels: “Eerst dacht ik dat ik het allemaal wel goed gemaakt had, maar ik begon toch weer een beetje aan biologie en aan wiskunde te twijfelen. Maar nu is het feest: barbecuen met de hele famille en een lekker glaasje erbij.”

Taart
Havoleerlinge Anne had een vrij rustige dag: “Ik heb vanmorgen al een taart gebakken. Vorige week had ik al wat mensen uitgenodigd want ik was vrij zeker van m’n zaak. Het hing bij mij alleen nog een beetje af van Nederlands. Maar dat ging dus goed!”
Rebecca, ook uit havo, was niet zo rustig. “Ik heb wel goed geslapen, maar toen ik wakker werd, sloegen de zenuwen wel toe, hoor. Toen belde om een uur of twaalf ook m’n oma nog. Ik schrok me kapot. Ik dacht even dat ik gezakt was, maar dat kon eigenlijk nog niet.” Vanavond gaat Rebecca eerst paardrijden. “Dat gaat boven alles. Maar daarna is het natuurlijk feest met de hele familie!”

 

DSC 0021

2017 06 15 PHOTO 00000088Ze moesten vroeg opstaan afgelopen woensdag, de 33 leerlingen van Cambridgeklas 1A. Want om stipt 07.00 uur vertrok de bus naar Canterbury. Eerst naar Calais en dan via de Chunnel naar de ‘hoofdstad’ van de Anglicaanse kerk. De aankomst was gepland om ongeveer 11.15 Engelse tijd.

De eerste bezichtiging – hoe kan het anders - was natuurlijk Canterbury Cathedral, de meest beroemde kathedraal van Engeland. Gesticht in de vroege middeleeuwen door Sint Augustinus maar vooral bekend geworden door de moord – in opdracht van Koning Hendrik II - op Thomas Becket, de toenmalige aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Engeland. De koning was het niet helemaal eens met de manier waarop Becket de kerk leidde…! Vanaf die tijd werd Canterbury niet alleen een bedevaartsoord, maar ook de beroemde Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer zijn onder meer naar aanleiding daarvan ontstaan.


Rivertours

Na de rondleiding door de kathedraal werd er geluncht om daarna in een van boten van de River Tours te stappen. “De studenten van Canterbury namen ons mee en vertelden van alles over de geschiedenis van de stad. Dan zie je vanuit die bootjes zo’n prachtige oude stad ook eens van de andere kant. Daarbij was het weer goed, dus we zaten daar heerlijk!”, vertelt docente Marianne Fraanje. De leerlingen vonden, ondanks alles, het laatste onderdeel misschien nog wel het mooiste: anderhalf uur tijd om rond te kijken en te winkelen. Fraanje: “Toch werden ze ook nog wel even aan het werk gezet, hoor. Ik had een quiz gemaakt en het was de bedoeling dat ze achter de antwoorden kwamen door onder andere in gesprek te gaan met de mensen op straat. Voor brugklassers best nog wel moeilijk. Toch hielden ze zich goed. En ze vonden het nog leuk ook!” Om half twaalf waren de reizigers weer in Terneuzen.

namens alle medewerkers van De Rede feliciteren wij alle geslaagde kandidaten: van harte proficiat! Vanaf half vier kunnen de  cijferlijsten worden opgehaald.