examens 20.05.2015.014lrExamen doen..... Altijd spannend en zenuwslopend. Het is in ieder geval de afsluiting van je schooljaren op het voortgezet onderwijs.
Het schoolexamen loopt over 2 of 3 schooljaren. In vmbo klas 3 en 4, in havo klas 4 en 5, in vwo klas 4, 5, en 6. Het schoolexamen is per vak geregeld met het programma van toetsing en afsluiting, het PTA. Bij het schoolexamen van vmbo-t, havo en vwo hoort ook het maken van een sector- of profielwerkstuk.

Alles officieel
Als de cijfers van het schoolexamen zijn vastgesteld, ontvang je een akkoordverklaring. Door deze verklaring te ondertekenen ga jij (of je ouders als je jonger bent dan 18 jaar) akkoord met de vermelde gegevens: je officiële naam, de studie, de vakken en de behaalde cijfers. De verklaring wordt ondertekend ingeleverd bij de afdelingsdirecteur. Daarna worden de schoolexamencijfers naar DUO gestuurd en geregistreerd. Hiermee is de deelname aan het centrale examen officieel geregeld. 

Oefenen en voorbereiden
Als voorbereiding op het centrale examen en om je te informeren met wat er bij de examens komt kijken, kan je een site (ook als app beschikbaar) raadplegen. Voorheen kreeg je een papieren examenkrant, deze is er niet meer. Klik nu op: https://www.mijneindexamen.nl/splash/

Wachten
Als je de centrale examens hebt gemaakt, op papier of digitaal, begint het spannende wachten. Op de uitslagdag van het 1e tijdvak, dit jaar (2015) op donderdag 11 juni, krijgt je een voorlopige cijferlijst met daarop de behaalde cijfers. Je hebt recht op een herkansing als je niet bent geslaagd, maar mag ook herkansen voor een hoger cijfer ook al ben je wel geslaagd.

Niet gehaald?
Je mag het gemaakte centrale examenwerk inzien als voorbereiding op het herexamen. Dit mag met een medewerker van school, maar niet met de vakdocent en er mogen ook geen kopieën of foto's van gemaakt worden. Om deel te nemen aan een herkansing, dit heet het 2e tijdvak, lever je de voorlopige cijferlijst ingevuld en ondertekend bij de afdelingsdirecteur in. Na de herkansing is er weer een uitslagdag, dit jaar op vrijdag 26 juni. Hierna ben je definitief gezakt of geslaagd.

Meer informatie over examen doen en alle voorbereidingen kun je stellen aan onze collega Leerlingadministratie, Joke van der Kraan. Bereikbaar op 0115 - 612155 of per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees de examenreglementen voor vmbo en havo/vwo.