Maatschappelijke stage (MaS)  is een vorm van leren, die onderdeel uitmaakt van het lesprogramma. Leerlingen doen hierbij allerlei vrijwilligerswerk bij verenigingen, instellingen of bedrijven. Door de maatschappelijke stage maak je kennis met allerlei aspecten van de samenleving.

MAS1

Maatschappelijke stage is niet meer wettelijk verplicht maar de vier Zeeuws Vlaamse scholen hebben er voor gekozen om deze vorm van stage als verplicht onderdeel van het schoolprogramma aan te bieden.Maatschappelijke stage is geen beroepsstage om je te oriënteren op een bepaald beroep. Je moet het meer zien als een karaktervorming, namelijk hoe je in de maatschappij staat.

Doel van de maatschappelijke stage
Naast de kennis van allerlei facetten van de maatschappij word je nauwer betrokken bij onze samenleving. Je wordt je bijvoorbeeld bewust van de noodzaak van vrijwilligerswerk. De samenleving kan alleen goed functioneren door de inzet van voldoende vrijwilligers. Zo bereiden wij jongeren voor op een volwaardige deelname aan die samenleving. Onze leerlingen worden zich ervan bewust dat ze iets voor een ander over moeten hebben.

De omvang en verplichting van de maatschappelijke stage
Maatschappelijke stage is verplicht in klas 3. De omvang van de maatschappelijke stage bedraagt voor vmbo b/k 16 uur, voor vmbo t/g 20 uur en voor havo/vwo leerlingen is dat 24 uur. En moet uiterlijk 4 weken na aanvang van het nieuwe schooljaar, in het vierde leerjaar, afgerond zijn. De stage uren (vrijwilligerswerk) ga je buiten de ingeroosterde lessen invullen. Dit kan ook 's avonds, in het weekend of in vakanties zijn, afhankelijk van de wensen van de organisatie. 

MAS2

Begeleiding
Tijdens het vrijwilligerswerk word je door iemand in de organisatie of vereniging begeleid. Daarnaast besteden we op school aandacht aan je stage.
Als het nodig is onderhoudt SJJW tijdens je stage contact met zowel jou, de coördinator op school als je stage plek. Gezamenlijk willen we ervoor zorgen dat jouw stage tijd leuk en leerzaam wordt!

 

Voorwaarden
De stage is onbetaald. Je werkt voor een non-profit organisatie (een organisatie zonder winstoogmerk). 1x in de twee weken wordt er een stagebureau gehouden op school. Tussen 12.05 – en 13.30 uur kan men terecht in de teamruimte van de afdeling SDV (bij de gymzalen) bij de stagemakelaar van SJJW met vragen over je maatschappelijke stage.

Meer weten over Maatschappelijke stage?
Bel Charlie de Poorter, algemeen coördinator, op 0115-612155 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor leerlingen vmbo b/k: Charlie de Poorter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Roel Neirynck (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Leerlingen vmbo t kunnen terecht bij Manon de Boevere (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Leerlingen havo/vwo kunnen contact opnemen met Marjan de Groote (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Voor uitgebreide informatie ga naar www.jijbenteenkei.nl nuttig. 

Voor het vinden van een stageplek is er een stagemakelaar (http://ssgderede.mas.wis.nl/mas).
Die coördineert alle aanvragen en zorgt er voor dat een instelling of vereniging niet overvraagd wordt voor een stageplaats.

Stagemakelaar:
Anneke Vereecken
Jacob Catsstraat 7
4532 BW Terneuzen
Telefoon: 0115-675070E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.