4nov14vakopleidingen029lrVmbo bereidt je voor op allerlei soorten werk en beroepen én op de opleidingen die daarbij horen. Op het vmbo is ruimte voor praktijklessen en zogenoemde beroepsgerichte programma's. Er worden ook theorievakken gegeven, zoals Engels, wiskunde en biologie. Net als op het havo en het vwo.

De naam zegt het al: het vmbo bereidt je dus voor op een beroep. Dit kan zijn in de techniek, de zorg, in de groenvoorziening, in een winkel (detailhandel) of op kantoor (dienstverlening). Het is dus geen eindonderwijs. Als je een vmbo-diploma behaald hebt, moet je op het mbo (bijvoorbeeld op het ROC) een startkwalificatie kunnen halen.

Leren alle vmbo-leerlingen op dezelfde manier?
Nee, dat ligt er aan hoe je het best leert. 
Je kunt dat doen via verschillende ‘leerwegen’; de ene leerling is namelijk de andere niet. Leerlingen die graag met een stukje praktijk van een vakgebied willen kennismaken, nemen de basisberoepsgerichte leerweg of de kaderberoepsgerichte leerweg.


Zij kunnen op Stedelijke scholengemeenschap De Rede kiezen uit zes verschillende afdelingen:

•    HTV: Horeca, Toerisme en Voeding
•    SD&V: Sport, Dienstverlening en Veiligheid
•    B: Bouwbreed
•    IE: Instalektro
•    VT: Voertuigentechniek

Na het algemene 1e en 2e leerjaar kiest de vmbo-leerling basis- of kaderberoepsgerichte leerweg in het 3e en 4e leerjaar een opleiding in één van de eerder genoemde afdelingen. Hij krijgt per week ongeveer de helft van het totaal aantal uren les in dit vakgebied, zowel in de praktijk als in de theorie. Bekijk het schema vmbo onderbouw leerwegen. Er zijn ook mogelijkheden een leerwerktraject in te gaan na het 2e jaar.

Nieuw in het schooljaar 2015-2016 is de lesmethode waarbij alleen maar Engels wordt gesproken in de klas. Lees meer over Engels in vmbo.

Speel de Go VMBO game!
Heb jij de Go VMBO! game nog niet gespeeld? Met de game ontdek je wat jouw talenten zijn en welke opleiding het beste bij jou past.

Vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) is een afdeling binnen het vmbo voor leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben. Denk hierbij aan leerlingen met leerproblemen en leerbelemmeringen.
Na overleg met de basisschool is 
het mogelijk de leerling te plaatsen in het lwoo. Meer weten over lwoo? Bekijk onze speciale pagina lwoo. Of bezoek de pagina over lwoo op www.govmbo.nl.

Schema vmbo onderbouw leerwegen