12nov14klaslokalen136lrWeet jij al of een hbo- of universitaire opleiding het beste bij je past?
De Rede vindt het belangrijk dat jongeren op de juiste plek in het vervolgonderwijs terecht komt. Graag helpen wij elke leerling om een goede keuze te maken.

Onze vwo leerlingen worden vanaf het tweede schooljaar steeds zelfstandiger in de manier waarop ze met lesstof en opdrachten omgaan. 

De verschillen tussen hbo en universiteit
Het belangrijkste verschil tussen hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo) is de lesstof. Een hbo-opleiding leidt studenten op voor een beroep en richt zich vooral op de toepassing van bestaande kennis. Op de universiteit moet je weer meer zelfstudie doen en ontwikkel je nieuwe kennis. Er wordt als student meer van je verwacht als het gaat om zelfstandigheid en eigen initiatief. 

Verkorte routes
Leerlingen met een vwo-diploma kunnen bij een aantal hbo opleidingen de studieduur met een half jaar tot een jaar bekorten. Daarvoor zijn speciale programma's opgesteld, waardoor zij bepaalde onderdelen versneld kunnen volgen of hiervoor vrijgesteld worden. Kijk bij opleiding van jouw interesse voor mogelijkheden. Wil je een echt beeld krijgen van het hbo en de opleiding? Loop dan een dagje mee op een hbo of universiteit of meld je aan voor proefstuderen.