26 nov.14de rest119lrDe overgang van het vmbo naar het mbo vormt voor de grootste groep leerlingen geen probleem. Zij hebben het vmbo met goed gevolg doorlopen en zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Daar hoort ook meer zelfstandigheid bij. In het laatste jaar van het vmbo zijn leerlingen daarop voorbereid en naar toegegroeid. In overleg met de mentor kiest de leerling samen met zijn/haar ouders voor een geschikte vervolgopleiding.

Het gevolgde vmbo-niveau bepaalt voor welk mbo-niveau de leerling in aanmerking komt. Welke opleiding de leerling kiest bepaalt hij/zij zelf in overleg met zijn/haar omgeving. De leerling zal in de meeste gevallen een niveau 2, 3 of 4 opleiding volgen. Een diploma voor deze opleidingen geldt als startkwalificatie. Een startkwalificatie is de toegangspoort naar de arbeidsmarkt. Met de overgang naar het mbo krijgt de leerling te maken met een contactpersoon op het mbo. Deze regelt in voorkomende gevallen bijvoorbeeld de extra ondersteuning die nodig is.

Veel leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding bij ROC Scalda of Edudelta. Met Scalda zijn afspraken gemaakt om de aansluiting zo goed mogelijk te laten verlopen. Waar de leerling ook naar toe gaat,  onze mentoren zullen contact zoeken met dat mbo als het nodig is dat de leerling ondersteuning krijgt. Zo wordt voorkomen dat deze leerlingen een juiste aansluiting missen.

Meer weten?
Wil je meer weten over mbo vervolgopleidingen? Mail dan je vraag naar Ronald de Waal, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.