Anderstaligen De Rede halen zwemdiploma A

Anderstaligen De Rede halen zwemdiploma A

10/11/2017

De Rede

Het is donderdagmiddag, even voor tweeën. Een negental kinderen zit in Sportcentrum de Vliegende Vaart een beetje zenuwachtig te wachten tot hun zwemexamen begint. Ze komen uit landen als Soedan, Palestina, Syrië, Eritrea en Mexico, waar van zwemles totaal geen sprake is. “Dat geldt voor vrijwel alle anderstaligen die op De Rede binnen komen,” vertelt gymdocente Mireille Defoer. “Daarom zijn we in de Eerste Opvang Anderstaligen er eens voor gaan zitten. Wij vinden dat iedereen in ons waterrijke landje eigenlijk moet kunnen zwemmen. Het resultaat van dat overleg is dat alle anderstaligen op De Rede de kans krijgen om het zwemdiploma A te halen.”


Diploma
Robin Nagelkerke, zweminstructeur in Sportcentrum Vliegende Vaart, is erg in z’n nopjes met deze ontwikkeling: “Helaas gebeuren er wel eens ongelukken, zoals we nog niet zo lang geleden hebben gezien. Ook komen er regelmatig anderstaligen naar het zwembad die willen zwemmen, maar geen zwemdiploma hebben. En dat is verplicht bij ons.”Nagelkerke, die de examens heeft afgenomen, is blij met het initiatief van De Rede:“Alle negen leerlingen zijn geslaagd, en daarvoor krijgen de docenten van De Rede alle credits. Zij hebben het initiatief genomen voor de lessen en geven die lessen ook. Daarbij is dit een leuke, leergierige en vlotte groep. Dus dat is genieten!” 

Strand 
Andras Janosi, 13 jaar, uit Hongarije, is zo’n kind dat nooit heeft leren zwemmen. Hij is nog maar een maand of acht in Nederland en spreekt de taal al redelijk goed: “Ik had nog nooit van m’n leven een zwembad gezien. Maar nu heb ik zeven zwemlessen gehad en direct m’n diploma A gehaald. Dat vind ik leuk. We gaan wel eens naar het strand. Dan kan ik misschien ook wel eens in zee zwemmen! En ik ga zeker vaker naar het zwembad.” 

Watervrij
Inmiddels geven alle sportdocenten van De Rede regelmatig zwemlessen aan de anderstalige leerlingen. Vaak moet er veel aandacht worden besteed aan het watervrij maken van de kinderen. “Ik ben nu al bijna drie maanden bezig met een groepje meiden. Eén daarvan durft nu eindelijk wel eens in het water. Helaas mogen veel meisjes met een moslimachtergrond van thuis niet meedoen aan het zwemmen” zegt Defoer. “Aan de andere kant zijn er ook leerlingen die het zo leuk vinden dat ze ook diploma B halen. En we hadden er zelfs drie die C hebben gehaald. Prachtig!”