Hoe krijg je varkens aan het spelen?

Hoe krijg je varkens aan het spelen?

20/11/2017

De Rede

Varkens in gevangenschap vervelen zich kapot. En wat doet een varken die zich verveelt?  Die gaat zichzelf en anderen bijten, tot bloedens toe. Maar al sinds 2001 zijn varkenshouderijen verplicht om voor speelgoed in de hokken te zorgen. De biologische varkenshouderij Hof de Eendracht in Zaamslag zit dus met dat probleem: hoe krijgen we onze varkens aan het spelen. Dat leverde een leuke opdracht op voor de brugklassers van Technasium: bedenk uitdagend speelgoed voor de varkens.  


Bal met appels

Donderdag 2 november startte, onder toeziend oog van een twaalftal ouders, dat project. Chantal Meijer, moeder van Dakota, vindt het een heel leuke opdracht: “Mijn dochter houdt heel veel van dieren, dus dat komt goed uit. Maar ik heb geen idee wat ik me voor moet stellen bij uitdagend speelgoed voor varkens.”  Dakota legt haar moeder uit hoe het ervoor staat: ”We hebben met z’n vijven in onze groep al een beetje nagedacht over wat het zou kunnen worden. We denken nu aan een doorzichtige bal die er van buiten uitziet of die gevuld is met appels. Dat maakt het, denken we, aantrekkelijker voor de varkens. Over zes weken moeten we het resultaat presenteren. Dat gaat zeker lukken.”

Piramides

Colin Murre zit achter de laptop en probeert – digitaal - een heleboel kleine piramides op een kubus te plakken: “Varkens vervelen zich niet alleen, ze schuren ook graag tegen iets aan. Daarom die piramides. Da’s nog niet zo makkelijk.” De moeder van Colin, Mathilde, is het helemaal met hem eens: “Het is een erg leuke en zinvolle opdracht. Maar het is niet simpel. Ze moeten eerst allemaal een eigen tekening maken aan de hand van een programma van eisen. Daarna gaan ze met z’n allen overleggen om te kijken welk idee toegepast gaat worden, om zo tot een definitief ontwerp te komen. Die samenwerking is heel belangrijk. Je moet tot een eindproduct komen en het overleg kan wel dan wel eens stokken. Ook moeten ze de taken verdelen en ook dat kan wel eens een probleempje geven. En daar moeten ze dus ook uitkomen. Daar leren ze een hoop van, hoor.”

Schepen

Colin vindt dit soort opdrachten hartstikke leuk en denkt erover om zeker door te gaan met Technasium. “Maar dan ga ik niet meer speelgoed maken voor varkens, hoor. Mijn vader is schipper. Dat vind ik ook heel mooi. Ik denk dat ik later daar wel iets mee wil doen. Schepen ontwerpen of zo. Dat lijkt me pas mooi!”