Hoe is het nog met... Rhino

Hoe is het nog met... Rhino

28/09/2017

De Rede

In 2002 kwam hij als brugklasser naar De Rede, doorliep vier jaar vwo en deed in 2007 havo-examen. In datzelfde jaar deed hij de vliegerselectie voor de luchtmacht. Kennelijk was dat geen probleem: in augustus startte hij op de KMA (Koninklijke Militaire Academie). “Daar leer je eigenlijk de militaire basisvaardigheden. Maar er is ook veel aandacht voor leiding geven. Want na het behalen van je diploma op de KMA word je officier.” Hij wilde al vanaf het begin piloot worden. Na z’n eerste vliegopleiding kreeg hij te horen welk type vliegtuig hij mocht vliegen. “Dat werd de Apachehelikopter. Geweldig vond ik dat! Ik moest natuurlijk eerst wel leren vliegen in een kleine heli, maar daarna mag je – eindelijk - plaatsnemen in de Apache. Voor het eerste gedeelte van de opleiding heb ik in Alabama gewoond, en voor het tactische gedeelte van de opleiding in Texas. Totaal duurt de opleiding een dikke 4 jaar.”

Instructeur

“Als vlieger bij de Luchtmacht ben je nooit uitgeleerd,” legt Rhino uit. “Steeds als je jezelf comfortabel voelt op je huidige positie, ga je de volgende opleiding weer in. Je start als co-piloot, daarna gezagvoerder. En dan kun je weer verder gaan als bijvoorbeeld test piloot, instructeur of leider van 3 tot 6 helikopters. In mijn geval ben ik testpiloot en hopelijk binnenkort instructeur.” 

In 2014 en 2016 ging hij op uitzending naar Mali, een land in Afrika, ten zuiden van de Sahara. “Je bent daar met een team en dat wordt al snel een hechte vriendengroep. Samen met dat team vlieg je allerlei missies. Die bestaan uit verkenningsvluchten, medische evacuaties en vuursteun leveren aan VN-militairen. En dat natuurlijk vooral aan de Nederlandse commando’s. Hiervoor staan we 24 uur per dag klaar. Het kan dus zomaar zijn dat je midden in de nacht uit je bed wordt getrokken als er ergens iets speelt.” 

Zwaar

Mali ligt ten zuiden van de Sahara en grenst nergens aan zee. In 1960 werd het onafhankelijk van Frankrijk en kwam de eerste democratisch gekozen president, Modibo Keïta, aan de macht. Voor Keïta grote hervormingen door kon voeren werd hij door middel van een staatsgreep in 1968 afgezet door Moussa Traoré. Traoré’s regeerperiode werd gekenmerkt door veel bloedvergieten. Hij ging onder andere de strijd aan met de nomadische bevolkingsgroep Toeareg. Rhino: “De Nederlandse missies hebben het extreem zwaar in die woestijn. Temperaturen van boven de 50 graden komen regelmatig voor. De gevoelstemperatuur in de zon was vaak zelfs boven de 70 graden. En vergeet niet: als er iets aan de hand is, moet je direct scherp zijn en er staan! Om niet uit te drogen, dronk ik daar gemiddeld 10 liter water per dag.” 

Rhino     

Nog even dit: Rhino? Waarom Rhino? “Dat is mijn tactische naam. Het wordt gebruikt om veiligheidsredenen. Mijn achternaam mag eigenlijk niet bekend worden. We waren in bepaalde delen van Mali niet echt populair. En je weet nooit wat er kan gebeuren als iemand wraak wil nemen of een aanslag wil plegen. Nee, veiligheid voor alles!”