ZLM Junior Trials

ZLM Junior Trials

28/09/2017

De Rede

Met vijftien achter het stuur!

Op de hoedenplank van het kleine grijze autootje liggen tien gekleurde balletjes. Op de deuren een grote sticker van ZLM. Voorin zit een meisje van een jaar of vijftien: achter het stuur! Naast haar een oudere man met een baard en achterin nog twee meisjes. Met blinddoeken voor. Sita vond het maar raar, met die blinddoeken: “Je weet echt niet waar ze naar toe gaat. En dan kan alles fout gaan. Toen ze opeens even behoorlijk gas gaf, was dat voor ons wel een beetje griezelig. Ik dacht, wat gebeurt er allemaal.” Anne, vijftien jaar, reed. Ze vond het niet eng: “Zo’n eerste keer achter het stuur? Och, dat valt wel mee, hoor. Wat ik vooral erg leuk vond was, dat ze me zo vertrouwden.” 

Remmen

Ergens anders mag een jongen even heel hard optrekken en daarna keihard remmen. Nu wordt duidelijk waarom die balletjes achterin liggen: “Bij onverhoedse acties kan er van alles door de auto vliegen. Daar moet je rekening mee houden,” zegt Henno Oldenbeuving, bedenker van deze ZLM Junior Trails op de parkeerplaats van Skidôme. ”Het gaat hier niet over autorijden. Het gaat puur over je rol als passagier. Maar door ze een stukje te laten rijden, zien ze hoe het is om achter het stuur te zitten. Door die andere rol ga je je ook anders gedragen als passagier. Ze worden zich ervan bewust hoe ze veiliger aan het verkeer kunnen deelnemen!” 

Keuzes

De instructeurs bespreken na de ritjes met de jongelui wat ze hebben ervaren. Dat daarbij ook vragen aan de orde komen over alcohol en drugs, is vanzelfsprekend. “Omdat je straks moet weten wat je moet doen in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld of je na een avondje uit bij iemand instapt die gedronken heeft. Dat kan wel eens een moeilijke keuze zijn. We hopen dat ze daar nu toch goed over gaan nadenken als het zover komt!” zegt Oldenbeuving. Verderop geeft een jongen, na de slalom gereden te hebben, per ongeluk een behoorlijk dot gas. De man naast haar trapt voor de zekerheid maar even op de rem. Want deze sessie moet toch ook zonder schade afgesloten worden!