De Rede kokkinnen de beste van Zeeland

De Rede kokkinnen de beste van Zeeland

21/01/2018

De RedeZe moesten even heel hard gillen, Daimy Mulder, Norah Blaauw en Chenille Kooyman. Want op donderdag 18 januari werden ze aan het einde van een heel spannende dag uitgeroepen tot het beste team van de Zeeuwse Cooking Battles. De jury vond hun menu en de presentatie de beste van de zeven scholen die deelgenomen hadden. 
Daimy: “We hadden echt niet zien aankomen dat we zouden winnen. Maar toen we hoorden dat we nummer 1 waren, waren we ontzettend blij!” En niet alleen zij. Ook de docenten van Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR), Rinus de Blaaij en Jonnij Vergouwe, waren zichtbaar in hun nopjes. Hadden ze toch niet voor niets acht! keer het menu gekookt.


Oefenen
Rinus de Blaaij: “Zo vaak oefenen was echt nodig. Het moet echt goed in hun hoofd zitten. En iedere keer kun je iets proberen om het nog beter te maken. Daarbij moesten we natuurlijk ook de taken verdelen en de communicatie van keuken en bediening in orde krijgen!” Het menu dat gekookt moest worden bestond onder andere uit aardappelknoflooksoep met spekblokjes, salade kip piri-piri met mango, ananas en een yoghurt dressing en chocolade bavaroise met mandarijn en korststengel. Daimy vond het een leuke ervaring: “Je kent je concurrenten niet en dat maakt het wel extra spannend. Bovendien sta je er natuurlijk ook alleen voor. Niemand die zegt of je het goed of fout doet!”

Presenteren
Norah: “Het koken ging eigenlijk best goed. Je moet natuurlijk de tijd in de gaten houden en alles heel mooi presenteren. We stonden met zeven teams tegelijk te koken en dan zie je soms dat ze fouten maken of iets heel anders doen dan wij. Dat maakt het nog extra spannend!” Chenille was verantwoordelijk voor de salade, de dressing en het toetje: “Ik was ontzettende zenuwachtig, want ik had nog nooit aan een wedstrijd meegedaan. Dan is het des te mooier als je wint.” De prijzen die de drie kampioenen ontvingen, bleven in de ‘kooksfeer’: een fileermes van Ron Blaauw, een groentemes van Sabatier en een gratis met naam geborduurde  koksbuis van Le Nouveau Chef.

De Rede
De Rede