Open Avonden druk bezocht

Open Avonden druk bezocht

29/01/2018

De Rede

Op de derde verdieping, bij Bèta Challenge en Technasium is het druk. Logisch: hier gebeuren dingen die de leerlingen van groep acht nooit eerder gezien hebben. Havoleerling Roy laat aan een van hen zien hoe je op de computer een huis kunt ontwerpen: “Dat is niet erg moeilijk maar wel heel leuk om te doen. Je moet wel heel erg goed nadenken over de verschillende kamers, hoe groot ze moeten worden en zo. Als het klaar is, ga je het huis van dik karton zelf maken. Dat is het mooiste!

Op dat moment staat Chenille in de keuken van de school broodjes met salade te maken. Ze weet uit haar hoofd hoe dat moet, want ze heeft daarmee, samen met twee klasgenoten, de eerste prijs gewonnen in de Zeeuwse Cooking Battles in Middelburg, een wedstrijd voor vmbo-scholieren. Chenille: “Als de kleine pita-broodjes opengesneden zijn, gaat daar eerst de kerriedip in, vervolgens de ijsbergsla, dan een mix van ananas, appel en mango en tenslotte nog stukjes gebakken kip. En dat moet ik 450 keer maken!” Gelukkig vindt ze de broodjes zelf ook lekker.

Tafeltennis XXL
In de gymzaal, speelt een aantal leerlingen tafeltennis XXL. De tafel is gevormd uit vier dikke matten, met twee kasten ertussen. “Dat noemen we ‘rond de tafel”, legt docent Sander de Haas uit. “Als ze de bal - met een doorsnede van zo’n 90 centimeter – over het ‘netje’ geslagen hebben, rennen de spelers naar de overkant om verder te spelen.” Er staat ook nog een mini tramplolie opgesteld voor een basket: “Zo kunnen de de leerlingen een keertje ‘trampolinedunken’, dat vinden ze erg leuk”. Op de tumblingbaan haalt een aantal leerlingen de gekste capriolen uit. Ze hebben het zichtbaar naar hun zin.  Beneden, bij de aula, hebben  de leden van de ouderraad zich opgesteld. Ellis van Leeuwen is daar al vier jaar lid van: “Je mag ons zien als een soort  ‘pretcommissie’. Wij helpen bij allerlei feestelijkheden, zoals bijvoorbeeld Kerstival. Dan dekken we de tafels, doen boodschappen en vangen de leerlingen op. Als er iets te doen is, maakt niet uit wat, zijn wij er om broodjes, snoep, drankjes enz. te verkopen. Op de open dag proberen we nieuwe ouderraadsleden te vinden. Er stoppen nu vijf leden en hebben dus hard nieuwe nodig. Dus als mensen zich geroepen voelen,…”

Muurschildering

Beneden, bij de afdeling Kunst, maken Sanne en Kimberley een muurschildering. Kimberley tekende al op haar vijfde jaar: “Het liefst maak ik tekeningen met potlood en kleurtjes. De docenten leggen het heel uitgebreid en duidelijk uit zodat iedereen het echt snapt. Ze geven meteen aan als je iets niet goed doet, zodat je dat nog kunt veranderen”. Sanne: “In kunst kun je je gevoel en je mening uiten zonder dat duidelijk is dat dat van jou is. Daarbij is het heel leuk en gezellig en het inspireert ons heel erg. Ja, ik wil kunstenares worden”.In een computerlokaal zit Jan. De leerling van havo 5 wil straks ICT gaan studeren in Vlissingen. “Mijn ouders waren nogal laat met computers, maar toen we er een kregen, was ik degene die er het meest mee bezig was. Games of websites maken bijvoorbeeld. Projecten voor bedrijven doen lijkt me leuk maar ook webdevelopment is best leuk.”Sam, leerling van groep acht heeft alles goed bekeken: “Ik vond De Rede direct een leuke school. Ik denk dat dit het wel wordt! En dan wil ik Bèta Challenge of Technasium doen. Dat lijkt me het mooiste van al!” Gelijk heeft-ie!