Young Solar Challenge

Young Solar Challenge

27/01/2018

De Rede

In juni 2018 moet het gebeuren. De zonneboot van De Rede, een boot die volledig door zonne-energie wordt voortbewogen, moet dan klaar zijn voor de Young Solar Challenge, een wedstrijd van zonneboten die door Technasiumleerlingen is gebouwd. 

Stijn de Guchteneire, een van de zes havo en vwo-leerlingen die daarmee bezig is, legt uit: “Die zonneboot maken we zelf. We krijgen in februari een onderdelenpakket waarmee we de boot in elkaar moeten zetten. Daar hebben we het nu al hartstikke druk mee: we werken twee uur per week om de boot voor te bereiden, maar we moeten ook sponsoren zoeken. Dat vergt nogal wat organisatie!” 

Contacta
Gelukkig heeft de school al wat geld in het project gestopt en ook ABC Zonnepanelen wil wel sponsoren. Maar de bouwers hebben nog minstens € 1.200,- nodig om mee te kunnen doen aan de wedstrijd. De jongelui krijgen, naast de geldelijke bijdrage, nog meer steun van de school. Niet alleen de docent van de groep botenbouwers, mevrouw Louwerse, steekt er veel tijd in, vertelt Rens Maas, ook een van de zes deelnemers. “De boot zelf ligt bij meneer Willems, de elektrodocent, die ons ook nog vaak helpt. En mevrouw Agten zoekt contact met bedrijven die ze kent, om te vragen of ze er ook nog wat geld in willen steken. We zijn zelfs al naar Contacta geweest om te kijken of er nog meer bedrijven waren die er iets voor over hebben. We weten nog niet of daar iets uitkomt, maar we hopen natuurlijk van wel.”  

Eisen
“Want we moeten niet alleen de boot bouwen, de wedstrijd vindt meestal in Groningen plaats. En het vervoer van de ploeg en de boot kost ook nogal wat,” zegt Rens. “Trouwens, ook sponsoring in natura is natuurlijk mogelijk. Een paar potten verf zou ook al heel fijn zijn.”Om een prijswinnende zonneboot te bouwen, moeten de bouwers ook nog een paar probleempjes overwinnen. Stijn: “Ten eerste moeten we rekening houden met het gewicht en de verdeling daarvan van de boot. Hoe minder kilo’s, hoe sneller hij vaart. En de manier van varen is ook belangrijk. Want als we te snel beginnen te varen, kunnen op den duur de zonnepanelen het niet meer aan!” De leerlingen hebben een website gebouwd, ook bedoeld om eventuele sponsoren attent te maken op de wedstrijd: https://solarteam7.wixsite.com/solarteamderede 

video's