Insecten eten: getverrr!

Insecten eten: getverrr!

06/03/2018

De Rede

Nee, de reacties waren niet onverdeeld positief, toen docente Renate Louwerse een film liet zien waarin mensen in Azië insecten klaarmaken en opeten: “De getverrs waren niet van de lucht. Er was een meisje dat niet durfde te kijken hoe iemand een grote spin verorberde. Maar aan de andere kant: er waren ook leerlingen die zeer aandachtig zaten te kijken. En laten we wel wezen: het is natuurlijk wel de toekomst: insecten eten!”Louwerse liet de film zien omdat de leerlingen het project ‘Insecten op je bord’ voorgeschoteld kregen. Frank Buijsse van restaurant Mauritshof in IJzendijke wilde wel eens wat meer weten over dit onderwerp. Hij gaf opdracht voor dit project.

Duurzaam

Louwerse legt uit: “Insecten eten is heel duurzaam. Ze leveren in verhouding veel meer eiwitten dan rund-, varkens- of kippenvlees. En er is voor de productie van insecten stukken minder water nodig dan voor vlees! Maar in Nederland is de afzetmarkt voor insecten nog heel klein, in tegenstelling tot de Aziatische landen waar het eten van insecten vrij gewoon is. Dit project is er op gericht om een smakelijk, aantrekkelijk en duurzaam voedingsmiddel te krijgen dat op den duur het eten van vlees in - elk geval voor een deel - kan vervangen.”De leerlingen moeten onderzoek doen en een verslag maken over insecten als voedingsmiddel. Belangrijk in dat onderzoek is in elk geval de duurzaamheid van de productie van insecten, zoals het water- en ruimtegebruik en de uitstoot van broeikasgassen.

Poster

Ook moeten ze een poster maken waarop getoond wordt, welke insecten worden gegeten en hoe worden ze klaargemaakt. Verder moet een marktonderzoek gedaan worden en de voedselhygiëne worden bekeken. Maar het belangrijkste is misschien wel de opdracht om ideeën te ontwikkelen voor nieuwe producten die op de Nederlandse markt verkocht kunnen worden. Met als klap op de vuurpijl dat in de keuken van Mauritshof twee recepten daadwerkelijk worden gemaakt en geproefd. Het is te hopen dat er dan niet al te veel getversss te horen zullen zijn! Eén troost: in de praktijk zullen de insecten die gegeten worden in de meeste gevallen niet meer herkenbaar zijn: een hele geruststelling!