Leerlingen ZSC en De Rede vertonen zelfgemaakte films

Leerlingen ZSC en De Rede vertonen zelfgemaakte films

26/03/2018

De Rede

Het initiatief kwam van wethouder Frank Deij. Hij wilde een aantal leegstaande panden in de Nieuwstraat, die op de nominatie stonden om gesloopt te worden, tot die tijd wat mooier aankleden. In eerste instantie werden de panden door lokale kunstschilders onder handen genomen. Daarna werd aan de leerlingen van De Rede en het Zeldenrust Steelant College gevraagd om films te maken in Terneuzen om die vervolgens in de – lege – etalages te vertonen.“ Ik vond het een heel leuk project,” vertelt Vera Duininck, 4 havoleerling op De Rede. “Onze groep is er twee dagen mee bezig geweest. Jasper en Merijn hebben de opnamen gemaakt en Tycho, Thomas, Gaia en ik hebben de montage en editing gedaan.” Het resultaat van al die arbeid werd vrijdag 23 maart gepresenteerd.

Samenwerking
De Terneuzense cineast Marnix Ruben had de leiding over het project: “Voor de leerlingen was het de eerste kennismaking met het medium. En dat hebben ze heel goed opgepakt. De resultaten waren heel bevredigend en ik mag zeggen dat ik daar best een beetje trots op ben.” Ruben, docent op de filmacademie in Brussel, is onder andere bekend van de film “De overkant”, die hij samen met Freek de Jonge maakte. “Ik vind het prachtig om met jonge mensen te werken. En als er onder de leerlingen iemand is die geïnspireerd is geraakt door dit project en daar mogelijk mee door wil gaan, is dat al heel mooi!” Ook Jo Stanneveld, directeur van Toonbeeld, was tevreden over het project: “Marnix en ik hebben hen gevraagd of ze door middel van de film wilden laten zien wat ze mooi vinden in Terneuzen. En daar zijn ze goed in geslaagd!”

Sanering
Samenwerking tussen de leerlingen van de twee middelbare scholen in Terneuzen kwam overigens nog niet zo op gang. Maar dat vond Vera Duininck niet zo erg: “Ach, het is nog een beetje wennen, denk ik. Dat komt vast nog wel als we één school zijn geworden! Wij hebben in elk geval best lol gehad. Onze groep maakte de Tour de Terneuzen, een fietstocht door de stad, maar dan achteruit. Iedereen die door de Nieuwstraat loopt, kan onze film zien. En daar heb ik aan meegewerkt. Geweldig!” De films zijn nog te zien tot de definitieve sanering van de panden een feit is.