Meelwormlolly's: best lekker!

Meelwormlolly's: best lekker!

27/03/2018

De Rede

“Ja, het was vroeg vanmorgen: om half zeven stapte ik in de auto om de havo 3 leerlingen van De Rede insecten te laten proeven. Ik had meelwormen, sprinkhanen, krekels en buffalowormen bij me en de gekruide varianten daarvan.”

Bas Godschalk is, naast z’n vierdagenbaan, sinds 2015 eigenaar van insectsforall, een bedrijf waarmee hij het eten van insecten wil promoten. Maar dat niet alleen: “Ik probeer ook het produceren van insecten een duwtje in de rug te geven. 


In Nederland èn in de ontwikkelingslanden is grote behoefte aan kennis over en ondersteuning van, noem het maar insectenboerderijen! Er is wereldwijd een steeds groter tekort aan eiwitten. En het eten van insecten kan dat tekort oplossen. Ze zijn erg gezond, er zitten veel proteïnen in. En vergeet niet, het eten van insecten is veel duurzamer dan het eten van vlees!”

Lolly
Steven Vanhijfte, een van die havo 3 leerlingen, kijkt eens even naar z’n lolly en steekt hem dan in z’n mond. Zojuist gekocht voor twee euro. Dat is best duur maar…, er zit dan ook een meelworm in. Een klein half uurtje daarvoor had hij z’n eerste meelwormen, krekels en sprinkhanen ooit gegeten: “De smaak was niet verkeerd, alleen de nasmaak viel een beetje tegen. Maar toen ik die lolly zag, wilde ik dat ook wel eens proberen. En die is lekker! Ik vind het leuk om af en toe eens iets nieuws te proberen. Ik eet eigenlijk alles. Als er maar geen noten in zitten. Want daar ben ik allergisch voor!”
Burger
Thuis in Zwolle durft Godschalk nog wel eens een insectenburger te maken in plaats van een gewone. Z’n vrouw en kinderen hebben, afgezien van z’n dertienjarige dochter, daar geen probleem mee. “Ik zie insecten niet als vleesvervangers, hoor. Wat ik zou willen is dat het, naast vlees en vis, gewoon te koop is bij Albert Heijn. Zoiets als: naast de woensdag gehaktdag bijvoorbeeld de maandag insectendag. Het leidt tenslotte wel tot een beter milieu!” Steven Vanhijfte, samen met klasgenoot Roy de enige die een nog levend insect durfde te eten, knikt: “Ik zou best eenmaal per maand een insectenmaaltijd willen eten. Het is tenslotte gewoon voedsel. Je moet er misschien even aan wennen maar daar moet je niet te moeilijk over doen. Als het maar wel goed gekruid is!”