Het imago van Zeeuws-Vlaanderen

Het imago van Zeeuws-Vlaanderen

06/04/2018

Hoe kun je de energierekening voor alle Zeeuws-Vlamingen op maximaal vijftig euro krijgen? Want daarmee wordt Zeeuws-Vlaanderen een stuk aantrekkelijker om te komen wonen. Dat was de vraag – of liever de opdracht – die de havoleerlingen Teane, Douwe, Thomas en Yasin voorgeschoteld kregen. Dat betekende dat ze onderzoek moesten doen naar de mogelijkheden om die energierekening aanzienlijk te verlagen. Maar dat niet alleen: ze moesten een en ander ook nog even uitleggen aan zo’n veertig belangstellenden en andere leerlingen tijdens een debatmiddag op donderdag 5 april in de raadzaal van Terneuzen. Thomas vond dat best spannend: “We hadden ons best goed voorbereid. Maar je krijgt toch altijd weer vragen waar je net even geen antwoord op weet!” 

Dun laagje
“We zijn eerst maar eens op zoek gegaan naar wat er nu al is aan duurzame energiebronnen,” vertelt Teana, “en dat is nogal wat: van zonnepanelen, windmolens en warmtepompen tot isolatie in huis, restwarmte van fabrieken en een getijdencentrale!” Niet alles is natuurlijk even geschikt voor dit project. Maar dat had Yasin ook wel verwacht: “De restwarmte van fabrieken is bijvoorbeeld lang niet warm genoeg om huizen te kunnen verwarmen. En de getijdencentrales zijn in Nederland nog maar in de experimentele fase!” Aan de andere kant waren er ook onverwachte mogelijkheden, vertelt Douwe: “Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat metalen platen van bijvoorbeeld fabrieken voorzien kunnen worden van een heel dun laagje materiaal, waarmee stroom opgewekt kan worden. Dat was helemaal nieuw voor ons!”

Imago
De conclusie van de jongelui is duidelijk: geef voldoende subsidies voor duurzame energie, zodat het wonen in onze regio een stuk goedkoper wordt! Zeeuws-Vlaanderen blijkt namelijk niet echt een plek te zijn waar mensen van buiten komen wonen. Ook is het zo dat veel jongeren, na hun studie elders, niet meer terug komen in de streek. De debatmiddag was dan ook bedoeld om samen te proberen het imago van ons ‘landje apart’ wat op te krikken. Andere scholieren brachten ideeën naar voren als een vaste treinverbinding met de rest van Nederland, een universiteit in Zeeland, een tolvrije tunnel of meer uitgaansgelegenheden in de streek. Maar of dat de scholieren beweegt om straks weer hier te komen wonen, is de vraag. Want de meesten lieten weten daar niet echt over na te denken.

De Rede
De Rede