Solar Challenge ligt goed op schema

Solar Challenge ligt goed op schema

04/04/2018

Nog een dikke maand. Dan begint in het Friese Akkrum de Solar Challenge van 2018. Op dat moment moet de zonneboot, waarmee het zestal teamleden de strijd aangaat, helemaal tip-top in orde zijn. “Daar gaat nog best veel werk in zitten,” verzucht Bent. “Want pas in februari kregen we de onderdelen van de boot binnen, die we eerst allemaal moesten nummeren en daarna in elkaar zetten. En let op: die onderdelen zijn van multiplex en die moesten allemaal verlijmd en geschilderd worden en daarna in de epoxyhars, want anders zinkt-ie!” Bent zelf heeft overigens het elektrische systeem op zich genomen, samen met Rens en Karsten, terwijl Stijn ‘hoofd bouw en besturingssysteem’ is en min of meer de dagelijkse leiding heeft. 

Sponsors

Het bouwen van de boot was niet het enige probleem waar de zes tegenaan liepen. Myrthe en Manon waren verantwoordelijk voor de communicatie en financiering van het project: “Ook niet makkelijk. We hebben eerst een lijst opgesteld van mogelijke sponsors en toen een sponsorbrief opgesteld. Ja, want niet iedereen weet wat het Technasium is, wat het project inhoudt en vooral waar we naar op zoek zijn. We zijn zelfs naar Contacta in Goes geweest om sponsors te vinden. We gingen ervan uit dat we een bedrag van zo’n vierduizend euro nodig hadden.” Gelukkig hebben de meiden dat bedrag wel bij elkaar weten te sprokkelen. En niet alleen dat: ook bijdragen in natura – een pot verf of spullen voor de bekabeling van de boot – waren welkom.    

Leeuwarden
Dit jaar worden er maar liefst vier wedstrijden georganiseerd: in Akkrum, Hoofddorp, Purmerend en de finale in Leeuwarden. Stijn: “Maar een van die voorronden kunnen we niet omdat dat precies in onze toetsweek valt. Je moet namelijk drie voorronden varen en toen hebben we er toch maar voor gekozen om ook naar extra wedstrijd in Groningen te gaan, eind juni. Wel een eind weg maar och, het schijnt een heel leuke stad te zijn!” Begin juli weten de 32 teams van middelbare scholen uit heel Nederland wie de beste zonneboot van 2018 heeft gebouwd! 

De Rede