Hard werken op de Ardennenkampen!

Hard werken op de Ardennenkampen!

07/06/2018

De Rede

“Ja, het Ardennenkamp van de vmbo’ers was heel gezellig en is gelukkig zonder incidenten verlopen,” vertelt docent Thijs Boonman tevreden. “Of het zou de terugreis moeten zijn. Toen begon het zo vreselijk te hozen, dat het spoor helemaal onder water kwam te staan. Daardoor waren we drie uur later thuis dan de bedoeling was!”

Maar liefst 55 leerlingen ondernamen de reis naar Durbuy, vergezeld door vijf docenten. Eerst – op eigen gelegenheid - naar Sint Niklaas, waar ze op de trein moesten stappen naar Merleux-Hotton. Dan nog een wandeling van zo’n vijf kilometer naar Durbuy om daar hun tenten, die door een paar docenten al waren gebracht, op te zetten. En of het toen nog niet genoeg was, moesten er ook nog boodschappen gedaan worden, gekookt, gegeten en afgewassen. Een lange dag! 

Abseilen
Boonman: “Omdat de groep zo groot was, moesten we ze dinsdag en woensdag wel in tweeën splitsen: op dinsdag een dropping en de grotten in en op woensdag mountainbiken en klimmen. Vooral het abseilen na de klim was soms heftig. De leerlingen moesten dan met een klimtouw zelfstandig afdalen van de steile wand waar ze eerst tegenop geklommen waren. Prachtig om te zien hoe sommigen hun angst overwonnen!” Op donderdag werd er een hoogteparcours afgelegd en gekanood. De laatste avond was er een groot kampvuur. De groep havo/vwo’ers – de week daarvoor - was een stuk kleiner: 32 leerlingen. Ze hadden ongeveer hetzelfde programma als de vmbo’ers, maar omdat de groep veel kleiner was, konden zij allemaal samen het onderdelen afwerken. 


Brievenbussen
Op de Ourthe, in de kano, ging het allemaal gesmeerd. En ook op het hoogteparcours liep alles als een trein. Maar bij het mountainbiken kon niet iedereen op de fiets blijven zitten, terwijl een van de groepjes ook nog een verkeerde afslag nam. Ook de tocht door de grotten zorgde voor vertraging. Er zijn daar doorgangen die zo nauw zijn, dat ze brievenbussen worden genoemd. In beide kampen kwamen de leerlingen en begeleiders daardoor later terug op de camping dan voorzien was. “Wel jammer was dat een van de leerlingen op donderdag ziek werd,” vertelt docente Karlijn Magnus. “Maar de andere campinggasten en de bazin van de camping hebben de zieke uitstekend verzorgd. Hartverwarmend!” Editie 2018 van het Ardennenkamp bleek voor docent en animator Dirk van Eck de laatste te zijn. Hij zet – na twintig keer - een stapje terug!