Leerlingen opnieuw naar de Mont Ventoux

Leerlingen opnieuw naar de Mont Ventoux

09/06/2018

De Rede

Hij geniet inmiddels een jaar van z’n pensioen. Maar als het over fietsen op de Mont Ventoux gaat, is hij nog steeds van de partij: Jan van Gulick, oud-docent Engels op De Rede. Hij vindt het wel jammer dat er dit jaar veel minder leerlingen meegaan dan de vorige jaren: “Maar ik snap het wel, hoor. Als je vlak na zo’n intensief fietsweekend een week vol proefwerken hebt, lijkt het mij ook niet verstandig om te gaan.

Zowel vanuit Oostburg als uit Hulst komt dit jaar maar één leerling. En dat waren er vorig jaar tientallen. We blijven dit jaar steken op 33 leerlingen. Dat komt ook omdat het deze keer maar een kort schooljaar is en omdat Pinksteren zo vroeg was. Jammer!”

Frikandellenbroodjes
Havoleerling Isa de Mul uit Zuiddorpe is wel van de partij. Ze vindt het nog wel een beetje spannend want ze gaat voor de eerste keer mee: “Ik ga, met twee vriendinnen uit m’n klas de berg opwandelen. Dat is ongeveer eenentwintig kilometer en omdat ik nog nooit in de bergen gewandeld heb, weet ik absoluut niet wat me te wachten staat.” Ze heeft in elk geval wel ruim voldaan aan de eis om vijfhonderd euro sponsorgeld te verzamelen: “Ik heb een groot deel van m’n familie gevraagd om een kleine bijdrage te doen, we hebben op school frikandellenbroodjes verkocht en ik heb in heel Zuiddorpe lootjes verkocht voor een ballonvaart!”

Stijgingspercentage
Op de top van de berg is het maar kaal. Er waait vaak een koude wind. Wil je de berg bedwingen, moet je rekening houden met een stijgingspercentage van hier en daar 12%. Voor de Zeeuws-Vlaamse scholieren is zondag 10 juni het decor van ‘Klimmen tegen MS’. Arjen de Feijter gaat voor de vijfde keer mee: “Ik ben niet weg te krijgen, zie je wel. Ik had me eigenlijk niet opgegeven, maar door omstandigheden was ik toch weer in de gelegenheid om mee  te gaan. Maar ja, ik had natuurlijk geen vijfhonderd euro bijeen geschraapt. Toen mocht ik van meneer Van Gulick toch mee, als begeleider! Als het kan, fiets ik toch een keer naar boven. En ik ga zeker even op bezoek bij onze vroegere buren, die daar wonen. Ik heb er echt weer zin in!”

Draaiboek

Jan van Gulick fietst zeker ook nog een keer de berg op. Hij denkt er wel over om het stokje over te geven aan een andere enthousiasteling: “Het draaiboek ligt klaar. Je kunt er zo aan beginnen. Enne…, je hoeft daarvoor geen fietser te zijn, hoor. Wandelen mag ook!”