Tweede plek op NK Koken en Serveren

Tweede plek op NK Koken en Serveren

28/03/2019

Elk team bestond uit drie personen: twee koks en één gastheer/-vrouw. De koks bereidden een viergangen lunch voor zes personen. Het menu werd pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt. Wel was bekend welke technieken er in het menu zouden zitten. Voor de toekomstige koks was er dit jaar een extra opdracht, namelijk productherkenning. In een aparte ruimte stonden 12 producten klaar, die de kandidaat-koks moesten herkennen en benoemen.
De jury voor dit onderdeel bestond uit de chef-koks Barry Wijnands van het Alexander Beach Hotel in Noordwijk, chefkok Marc van de Tang van Restaurant Den Burgh in Hoofddorp, Chef de cuisine Frans Bon van Apollo kruiden uit Rotterdam en SVH Meesterkok Marcel de Leeuw, die concept-ontwikkelaar is bij Nestlé. Bij de jurering werd niet alleen gelet op kooktechniek, smaak en hygiëne, maar ook op samenwerking en tempo.

Gastvrouwen en gastheren
De gastheer/-vrouw in deze wedstrijd deed een aantal testen waaronder tafeldekken zonder fouten, etiquetteleer, wijnkennis, verkoopkennis en het openen van een fles wijn. Verder werden de gastheren/-vrouwen beoordeeld op de onderdelen ‘gueridon service’, draagtechnieken, debarrasseren en het bereiden van een alcoholvrije cocktail.
De prestaties van de gastheren en gastvrouwen werden beoordeeld door maître-sommelier Peter Bruins van Restaurant de Bokkedoorns uit Overveen en Martijn Claassen van Wereldwijnen; beide heren bijgestaan door Nienke Janssen, docente HBR.

Deelnemende scholen
De Rooi Pannen, Eindhoven; College de Brink, Laren; SG Newton, Hoorn; Lodewijk College, Terneuzen; François Vatel, Den Haag; CSG Comenius, Leeuwarden; Horeca Vakschool Rotterdam, Rotterdam; Hubertus & Berkhoff, Amsterdam; Vakcollege Maarsbergen, Maarsbergen; Twents Carmel College, Oldenzaal; KTS Teylingen College, Voorhout en Fioretti College, Veghel.